Månadens IT-café på Sjuans mötesplats handlade om vilken digital hjälp som finns att få. Såväl Frivilligcentralen, Seniortorget som Umeå kommuns stadsbibliotek fanns där för att berätta om vad de kan hjälpa till med.
Först ut var Frivilligcentralen där verksamhetsledaren Erica Andersson stod för presentationen. Hon berättade att förutom de ca 130 volontärerna som kan göra t ex hembesök för en pratstund, hemfixartjänster, följeslagare/sällskap till allt från sjukhuset och vårdcentralen till kyrkobesök, så har man också en handfull IT volontärer som kan göra hembesök och hjälpa med krångel med inställningen av TV eller datorn, hjälp med saker på mobilen, etc.
Mia Wåhlin, som arbetar på Seniortorget, visade upp vad de kan stå till tjänst med. De gör inga hembesök men det är möjligt boka en individuell tid med en digitaliseringshandledare på plats på Seniortorget. Hon visade även på det nya med Digitala seniortorget, där olika arrangörer kan lägga in sina event så att det blir enkelt att hitta vilket utbud som finns av aktiviteter på olika dagar i olika stadsdelar. Påpasslig nog visade hon också hur man enkelt går in och lyssnar digitalt på de föredrag som sänds från Torget, oftast två event per dag. Man går enkelt in via Seniortorgets hemsida och klickar sig fram och kan på sätt enkelt ta del av föreläsningarna, och även via en chat-funktion ställa frågor till föredragshållarna.
Dagens sista bidrag stod Jon Fällström för. Han arbetar på stadsbibliotektet och han visade på vad man gör därifrån för att öka vår digitala delaktighet. Han visade upp de olika digitala tjänsterna som biblioteket erbjuder, som tex Pressreader, en tjänst där man utan avgift med sitt bibliotekskort kommer åt dagstidningar och tidskrifter från ett stort antal länder och man kan läsa dem i fullformat utan kostnad. Här finns en rad svenska tidningar, såväl stora nationella som våra lokala tidningar. Om man har svårighet att hitta tjänsten står alla lokala bibliotek till hands för vägledning.
Jon påpekade också att för att vi ska vara fullt ut digitala så krävs ”digital motion”. Eftersom det händer så mycket på området så blir man aldrig fullärd utan det gäller hela tiden att hålla sig uppdaterad dvs vi står inför ett livslång lärande.
Två av Frivilligcentralens IT volontärer var med på träffen. Anders Nordin, tv, lyssnar på vad Bo Uddstål har att berätta. Foto Kjell Hansson Mild