it-cafe om Digital säkerhet

Månadens IT-café på Sjuans mötesplats hade digital säkerhet som ämne för träffen. Darcia De Man, ABF, guidade den fullsatta lokalen så att man skulle kunna känna sig säkrare i vårt digitala samhälle. Oavsett om man är kunnig inom nya tekniker eller helt ointresserad, så kommer man i kontakt med det digitala samhället på olika sätt. Det gäller att vara medveten om vad som händer runtom oss och hur folk med mindre ärliga avsikter kommer att försöka lura oss.

Darcia börja med att starkt varna för att klicka på länkar i mejl, SMS, etc om man var det minsta tveksam till avsändaren. Har jag beställt någon vara från det här bolaget? Väntar jag besked från någon myndighet? Vill Skatteverket verkligen ha mina kontouppgifter nu i deklarationstider?

När det gäller Internetbetalningar ska man aldrig låta någon skicka pengar till dig som du sedan ska skicka vidare till någon annan. Det luktar penningtvätt lång väg!

Telefonbedrägerierna ökar och bedragarna blir allt mer företagsamma och övertygande så det är lätt att låta sig luras. Man kan dock se till att t ex inte ha så mycket pengar på sitt löne/pensionskonto och öppna ett sparkonto i en annan bank. På så sätt kan man om man ändå blir lurad minimera sin förlust.

Lösenord och hur man väljer dessa ägnade Darcia en hel del tid till. Hon förordade att man skulle ha minst 8 tecken i lösenordet och absolut inte samma lösenord till alla sina olika konton. Givetvis ska man undvika namn, födelsedagar, gatuadresser, mm som är enkla att gissa sig till.

Någon som hon uppmanade alla till var att gå in skattekontorets hemsida och spärra för adressändring. Det händer att någon går in och ändrar din adress för att sedan skicka beställningar av saker på nätet till den nya adressen med räkning till dig. Det är enkelt och kostnadsfritt att spärra tjänsten adressändring utan korrekt inloggning med BankID.

Avslutningsvis kom hon in på AI – Artificiell intelligens: desinformation och Deep Fake. Hon visade på hur man enkelt kan manipulera bilder och text som ser riktig ut till att bli ett helt annat budskap.

Under den avslutande kaffestunden gick Darcia runt bland borden och svarade på frågor, och hon var fortfarande kvar en timme efter avslut, så många frågor kring detta aktuella och viktiga ämne finns.

Dagens IT café var arrangerat av Frivilligcentralen, PRO samorganisation och ABF.

Dela gärna vidare

Rulla till toppen